Måndagsklubben vt 2017


FAS Föreningen Aktiva Seniorer i Linköping

Våren 2017


Måndagsklubben

Måndagar kl 14.00 i Missionskyrkan, Drottninggatan 22

Entré 50:- / icke medlem 60:- / eller alla föreläsningar 200:- (medlem)


16 januari

Benny Andersson på vårt vis.

Ann-Sofie Nord frilansar som mycket uppskattad sångerska i skilda sammanhang. Hon arbetar till vardags med kulturfrågor inom äldrevården i Linköping bl a som samordnare för den årliga äldredagen på konsert och kongress.

Daniel Byström är kyrkomusiker i Kärna församling ,men uppträder också som uppskattad ackompanjatör i andra sammanhang.

Benny Andersson har en lång och framgångsrik karriär både nationellt och internationellt att se tillbaka på. 2016 firade han sin 70-årsdag och samma år invigdes en ”musikbänk” i Linköping till minne av hans och Björn Ulvaeus första möte.

I programmet hyllas Benny med en blandning av melodier ur hans stora låtskatt, från schlager till ABBA och musikal.


30 januari

Maten på äldre dar. 

Amanda Weimar, legitimerad dietist som arbetar dels på geriatriska kliniken på US, dels på en vårdcentral. Dessutom samordnar hon som projektledare dietist- verksamheten i centrala regionen. Hon har stor erfarenhet av nutritions- behandling och rådgivning till varierande patientkategorier. Hon arbetar även med hälsofrämjande insatser vid informationsträffar och hälsosamtal med friska individer.


13 februari

Vi gick för livet från Söderköping till Venedig. 

Ronny Fyhr berättar. Min son och jag började en vandring i början av maj som vi då inte visste slutet på. Sonen hade varit sjuk i flera år och vi var dåligt förberedda men vi hade inhandlat varsin ryggsäck som vi fyllde och började en vacker vårdag gå från Söderköping med sikte på Europa. Efter tre månader med många utmaningar och upplevelser nådde vi till Venedig i norra Italien. Vi gick varje meter genom Sverige, Tyskland, Österrike och del av Italien Genom de två sistnämna länderna gick vi en vandringsled över Alperna och Dolomiterna. Det är denna resa som jag tänkte berätta om. Till vardags jobbar jag med min fru och mina söner i familjens företag som består av 2 gårdar om 800 ha bestående av mestadels skog samt lite köttdjur, ett fastighetsbolag med 150 lägenheter och lokaler samt ett miljö och återvinningsföretag som heter Renall med ca 50 medarbetare. På fritiden jagar jag gärna samt cyklar och åker längdskidor när föret tillåter.


27 februari

Författarna kring Sommen.

Risberg, lärare vid Holavedsgymnasiet i Tranås, berättar tillsammans med sina medförfattare Kjell Johansson och Peter Nyberg om kända och mindre kända författare som i olika tider verkat kring sjön Sommen . Föredraget utgår från de två första böckerna i en planerad svit på tre.


13 mars

Kan robotar sköta välfärden? 

Stefan Fölster, ger oss sin syn på hur välfärden kan förbättras med digitalisering. Stefan är adjungerad professor i nationalekonomi, författare och debattör. Idag är han chef för tankesmedjan Reforminstitutet. Stefans bok Robotrevolutionen lanserades 2015 och handlar om ekonomisk utveckling, välfärd och demokrati. Stefan kommer tala om omvälvande förändringar i välfärden utifrån sin bok. Frågeställningar som lyfts upp är: Hur mycket kan välfärden förbättras i digitaliseringen? Kan man räkna på kvalitetslyft och lönsamhet? Vad är bromsklossarna? Hur behöver offentlig organisation och lagstiftning förnyas? Finns det snabbspår?


27 mars OBS! I Mariasalen OBS!

Brott och straff på 1600-talet. Annika Sandén är docent i historia vid Stockholms universitet, men disputerade 2005 vid Linköpings universitet med avhandlingen Stadsgemenskapens resurser och villkor. Samhällssyn och välfärdssträvanden i Linköping 1600-1620. Hennes huvudsakliga forskningsinriktning rör folkkultur och sociala förhållanden i Sverige under 1500- och 1600-talet. Inte minst behandlas detta i den senaste boken Bödlar. Liv, död och skam i svenskt 1600-tal.


10 april 

20 år med Shakespeare på Gräsgården.

Pontus Plaenge, regissör och skådespelare vid Östgötateatern berättar. Sedan sommaren 1996 har man spelat Shakespeare på Gräsgården i Vadstena, ett initiativ som togs av den konstnärlige ledaren Pontus Plaenge. Viljan är att med enkla medel nytolka Shakespeare på träscenen som byggs upp framför det som en gång var kung Magnus Erikssons nöjespalats. Shakespeare på Gräsgården har genom åren utvecklats till ett erkänt nationellt forum för Shakespeares dramatik.


22 april OBS! Lördag!!!! 

Vårkonsert Konsert med Lunnevads musiklinje i Missionskyrkan kl.14.00

FAS nyinstiftade ungdomskulturstipendium delas ut för första gången.

Detaljer hösten 2017 se FAS-LIGA BLADET 2017-2+3