Resor 2019


FAS Föreningen Aktiva Seniorer i Linköping


 

  Kontaktformulär


Resor 2019

Anmälan kan göras via kontaktformuläret till höger 23 februari 

Musikalresa till Göteborg

 

Musikalen Ringaren i Notre Dame Strax efter kl 10 avreser vi från Linköping, gör en lunchpaus under vägen och kommer i god tid till Göteborgsoperans musikalföreställning Ringaren i Notre Dame. Den baseras på romanen av Victor Hugo och på sånger från Disneys film, och sjungs på svenska i en ny översättning, med svensk och engelsk översättning på textmaskin.

 

Disneys musikal Ringaren i Notre Dame är en mörk historia om kärlek och hjältemod. I centrum står den varmhjärtade ringaren Quasimodo, hans avskyvärde förmyndare Claude Frollo, den modiga Esmeralda och den tappre kaptenen Phoebus. Deras öden och vägar korsas i 1500-talets Paris där Quasimodo och Esmeralda kämpar tillsammans för en mänskligare värld. Deras äventyr och tragiska livsöden blir en intensiv musikupplevelse, förstärkt av den högteknologiska scenografin, som ger en närmast filmisk känsla av att befinna sig inne i katedralen Notre Dame och på de myllrande gatorna som omger den. Vi har fina biljetter på parketten.

 

Victor Hugo skrev sitt populäraste arbete som 29-åring redan 1831. Typiskt för hans romankonst är en livfullt skildrad historisk miljö, där det hemska och sköna, det spännande och fantastiska ingått en harmonisk förening. I den fantasifulla intrigen med ringaren och zigenarflickan gömmer sig ett socialt patos – medkänslan med samhällets vanlottade.

 

Efter föreställningen äter vi middag i Göteborgsoperans miljömedvetna restaurang ca kl 18.00, och  vid  20-tiden anträder vi hemresan. Åter i Linköping räknar vi med att vara ca 23.30.

 

Själva operahuset är i sig en modern sevärdhet med fin arkitektur och med härligt läge vid  vattnet. I göteborshumorn kallas det bl a för tenorasken och ackordscentralen.

 

Pris ca 1.850:- I resans pris ingår bussresa, lunch, middag och musikalbiljett.


Fredrik Ljungzell       Ulla-Berit Almén

 

 

 

27 mars   

Resa till Nationalmuseum  Byggnaden och konsten

 

Vi reser från Linköping vid niotiden. På väg mot Stockholm stannar vi på Blommenhof för kaffe med smörgås. På Nationalmuseum väntar två parallella gruppvisningar, dels av den nyrenoverade byggnaden, dels av samlingarna från 1500-talet till idag. Vid tvåtiden intar vi lunch i Nationalmuseum nya restaurang. Därefter får vi en andra omgång gruppvisningar Hemresa beräknas ske vid halv fem med beräknad hemkomst vid sjutiden Pris ca 1000:- I resans pris ingår bussresa, kaffe med smörgås, lunch och visningar


Ulf Rehme             Fredrik Ljungzell

 24 april 

Dagsutflykt med nostalgi, konst och mat.

 

Vårt första resmål är Svenskt Porslinsmuseum i Godegård. Där finns en omfattande och intressant samling av kaffe- och matserviser från 1700-tal fram till vår tid. Guiden berättar och sedan kan vi själva gå runt och titta, känna igen och minnas. Vi dricker kaffe och äter en god smörgås innan vi far till det Bergööska huset i Hallsberg.

 

Köpmannen Adolf Bergöö byggde på 1880talet detta handels- och bostadshus som ritats av  kände arkitekten Ferdinand Boberg. Det blev Karin Bergöö-Larssons barndomshem. På övervåningen, där vi blir guidade i den tidsenliga vackra miljön,  finns konstverk av såväl Karin som Carl Larsson. Bottenvåningen inrymmer idag en konsthall i kommunens regi. I anslutning till Bergööska huset ligger Magasinet. Där finns en modelljärnväg och historisk utställning om järnvägen i Hallsberg. Entusiastiska modellbyggare visar och berättar för oss om detta. Lunchen äter vi på restaurang "Goda rum" som ligger i Sjöparkens växthus i Kumla Stadspark.

 

Pris ca 700 kr I resans pris ingår bussresa, entreer, visningar, kaffe och lunch.

Birgitta Isaksson            Ulf Rehme

 

 

 

21 – 23 maj, tisdag - torsdag

Natur- och kulturresa till Halland  

   

  När våren har kommit en bit på väg styr vi kosan mot havet i väster, mot de långa badstränderna, solvarma klipporna, städerna och de välkända åarna (Laga Ni så Äta Vi).

 

Tisdagen den 21 maj - dag 1 Vi startar tidigt på morgonen och stannar för förmiddagskaffe i Apladalen, Värnamo. Därefter åker vi raka vägen till Halmstad. Där möter vi våra engagerade guider, Dorrit och

Ben Olander, som har god kännedom om de platser vi ska besöka. Vi promenerar till Galgberget (citynära skogspark) och äter lunch på friluftsmuseet Hallandsgården. Vi tar sedan bussen söderut till Skottorps Mejeri för guidad visning. Därefter åker vi till Laholm och dricker vårt eftermiddagskaffe vid Lagan. Vi besöker Teckningsmuseet (Nordens enda museum för teckningskonst) och får en konstvandring utomhus i staden. ”Lilla staden med de många konstverken” Tillbaka i Halmstad övernattar vi två nätter på det välrenommerade Clarion Collection Hotel Norre Park, där vi äter vår kvällsbuffé.

 

Onsdagen den 22 maj - dag 2 Efter en god frukostbuffé får vi en stadsguidning i Halmstad (stadsprivilegier redan 1307). Därefter åker vi till det välkända Tylösand, fortsätter utefter kusten och får en guidad visning av Kvibille osttillverkning. Lunch intar vi på Gudmundsgården i Slöinge. På vägen tillbaka mot Halmstad får vi en visning av Mjellby Konstmuseum – den surrealistiska Halmstadsgruppens museum. Efter kaffe på hotellet promenerar vi längs Nissan till biblioteket. Där får vi en föreläsning om ”Skånska kriget”. Kvällsbuffè på hotellet.

 

Torsdagen den 23 maj- dag 3 Efter frukost och utcheckning från hotellet åker vi norrut mot Varberg. Vi tar en kopp kaffe innan vi får en guidad visning av Varbergs fästning och Bockstensmannen. Lunch intar vi på Café Längan innan vi åker hemåt. Dags att njuta av Hallands inland. Det blir ett kaffestopp på vägen i stadsparken i Jönköping. Åter i Linköping ca 19.30.

 

Resans pris ca: 4900 kr Enkelrumstillägg: 762 kr I resans pris ingår bussresa, inträden, visningar, 5 kaffe, 3 luncher, 2 kvällsbufféer och 2 hotellnätter med frukostbuffé.

Ulla-Berit Almén        Birgitta Isaksson